Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

WE ZIJN TOCH GEEN KOEIEN?

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | MEI 2021

We starten met ontbijt, een klein koekje bij de koffie, half uurtje later nog even een cappuccino, rond een uur of 11 een gezond appeltje.  Dan is het lunchtijd, even later wat dropjes om de after-lunch dip op te heffen, een mandarijntje om 15.00 uur, een half uurtje later weer een cappuccino. Thuis gekomen een rijstwafel met wat pindakaas omdat etenstijd nog wat ver weg is, een paar snoeptomaatjes tijdens het koken, avondeten, uitgesteld toetje, nog één stukje pure chocolade bij de thee en voor het slapengaan nog even wat nootjes. Niet eens zo ongezond toch? Maar wel 10-15 eetmomenten per dag! Kortom, je loopt de hele dag te grazen als een koe.

KEEP YOUR MOTOR RUNNING

“Ja maar…dat is toch juist de bedoeling? Je moet er toch juist voor zorgen dat je motortje blijft draaien de hele dag? Dát is wat ik altijd geleerd heb!” Ik hoor mijn cliënten dat vaak zeggen en eerlijk gezegd heb ik dat ook tijdens mijn opleiding geleerd. Want dat houdt je bloedsuiker stabiel, het zorgt ervoor dat je verbranding op gang blijft en je dus niet dik wordt. Vaker kleine maaltijden eten zou goed voor je zijn. Maar dan praten we over drie gezonde tussendoortjes en hebben we het over zes eetmomenten en niet zoals bovenstaand voorbeeld. Want dát is vaak wel de realiteit. Je denkt vaak maar drie tussendoortjes te eten, maar je vergeet dat ook het drinken van een Latte Macchiato in feite een tussendoortje is waarin energie zit.

BLOEDSUIKERPIEKEN ENZO

Al die tussendoortjes, dat is natuurlijk prima als je hovenier bent, stukadoor of aerobics instructrice of iets dergelijks. Dan is je verbranding gedurende de dag zo hoog dat je al die tussendoortjes goed kunt gebruiken. Maar als je de hele dag achter je bureau zit en de hele dag verder nauwelijks beweegt, dan heb je al die tussendoortjes helemaal niet nodig!  Bovendien bestaan de meeste tussendoortjes vooral uit koolhydraten. Steeds als je iets van koolhydraten eet moet je alvleesklier insuline aanmaken. Alle koolhydraten worden namelijk in het lichaam omgezet naar glucose en die hebben een insuline “vriendje” nodig om opgenomen te kunnen worden door je cellen. Als je de hele dag door van alles eet, moet je alvleesklier behoorlijk aan de bak en heb je ook nog eens 10 tot 15 suikerspiegel-pieken per dag.

RISICO OP GEZONHEIDSKLACHTEN

Is dat erg dan? Wanneer je vaak te veel koolhydraten eet, ga je standaard meer insuline produceren dan normaal. Als je vaak eet zitten je lichaamscellen vol met suiker en vetten om te gebruiken, Je energie voorraadkasten zitten stampvol en dan zegt je lichaam “STOP” en je cellen weigeren de nieuwe suiker op te nemen.

Maar jij blijft eten, want iedere keer als je suikerspiegel weer daalt naar een laag niveau voel je je moe en futloos, Uit nood gaat je lichaam nog meer insuline produceren. Want te veel suiker in je bloed is niet goed voor je. Dus doet jouw lichaam alles om je te beschermen om die koolhydraten en suikers maar weer uit je bloedbaan te halen. Aan vet verbranden kom je helemaal niet toe.

Uiteindelijk kan je dan ‘insuline-resistent’ worden en ontwikkelt zich vaak pre-diabetes. Maar ook word je steeds zwaarder omdat je stofwisseling niet meer optimaal verloopt en je ook nooit eens toekomt aan de verbranding van vetten. Bovendien slaat je lichaam de teveel gegeten koolhydraten die niet zijn gebruikt ook om als lichaamsvet.

BETER DRIE MAALTIJDEN?

Kijk eens heel bewust naar wat je doet de hele dag en pas daar je energie-opname op aan. Heb je een “kantoor dag”? Dan heb je genoeg aan een goed ontbijt, een stevige lunch en een normale avondmaaltijd. Hoe zit het dan met je 2 stuks fruit per dag? Eigenlijk kan je die dan ook het beste verwerken in of na je maaltijden. Dus wat fruit in je ontbijt en een stuk fruit na de lunch of de avondmaaltijd.  Tijdens de maaltijden heb je sowieso de aanmaak van insuline, dus maakt het niet uit of je dan een extra stuk fruit eet. Sterker nog, vitamine C zorgt voor een goede opname van ijzer uit je voeding.

GEZONDE TUSSENDOORTJES

Als je een lekker bezig bent de hele dag, je wandelt of fietst tussendoor, je tuiniert of klust of doet wat huishoudelijk werk, dan is het prima om drie tussendoortjes per dag te pakken. Maar bij voorkeur gezonde tussendoortjes waarin zo weinig mogelijk koolhydraten of suikers zitten en die vol zitten met vitaminen en minralen.

Maar bedenk je vooral dat je geen koe bent en niet de hele dag hoeft te grazen!