Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

GEZONDER GENIETEN IN JE VAKANTIE

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | AUGUSTUS 2021

Joepie! We gaan weer op vakantie. Eindelijk relaxen, helemaal niets hoeven en even alle remmen los. Maar stel dat je in de maanden voor je vakantie net vijf kilo bent afgevallen. Hoe zorg je ervoor dat je geniet van vakantie, maar toch niet meteen al je afslankdoelen overboord gooit. Want het zou toch jammer zijn dat je de inmiddels verloren kilo’s in twee weken weer aan(vr)eet.

10 TIPS OM JE GEWICHT STABIEL TE HOUDEN IN JE VAKANTIE

1. GOEDE VOORBEREIDING

Als je van tevoren een plan maakt hoe je wilt omgaan met eten zorgt dat voor minder verrassingen. Het ligt er natuurlijk helemaal aan of je gaat kamperen of een “all-in” vakantie hebt, maar het feit dat je nadenkt over het maken van gezondere keuzes zorgt ervoor dat je straks sterker in je schoenen staat.

2. BEGIN GOED

Begin met een “gezonde flow” aan je vakantie. Eet heel gezond op de dagen voordat je op vakantie gaat en neem gezonde tussendoortjes mee in de auto zoals fruit en snackgroenten. Je hebt dan het gevoel dat je al een soort voorsprong hebt genomen.  Dan is het minder erg dat je in je vakantie eens een flinke uitglijder maakt.

3. EEN GOED ONTBIJT

Lekkere croissantjes of iedere dag baguette met Franse kaas. Zo’n soort ontbijt zorgt voor behoorlijk wat gewichtstoename en bovendien is het niet zo voedzaam. Kies eerder voor een ontbijt van kwark met wat fruit en muesli. Bezoek dat Franse bakkertje uiteraard wél, maar niet iedere dag.

4. EEN LICHTE LUNCH

Je komt vaak al wat later uit bed en als je dan een voedzaam ontbijt kiest, kun je volstaan met een lichte lunch, bijvoorbeeld een kleine salade. Kijk zeker maar eens om je heen als je mediterrane landen bezoekt hoe kijk eens hoe de “locals” zelf eten.

5. ZELF KOKEN

De meeste controle heb je uiteraard als je zelf kookt. Op de camping een eenpansgerecht met veel groenten, roerbak ei met spinazie of een stukje vlees of vis op de barbecue met een salade erbij. Gezonde keuzes zat op deze manier

6. ALL YOU CAN EAT

Kijk eens kritisch wat er allemaal aangeboden wordt. Kies bijvoorbeeld voor Vis of gevogelte met veel groenten en fruit. En waarom twee tot drie keer opscheppen en twee keer naar het toetjesbuffet lopen? Eén keer opscheppen, langzaam eten en genieten.

7. DRINKEN

Water, water en nog eens water. Vooral als het warm is en je zweet, is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Geniet op een moment van de dag van een wijntje of een biertje of een lekkere cocktail.  Probeer frisdranken overdag te vermijden. Daarvan krijg je veel pieken in je bloedsuikerspiegel en daar word je sloom van.

8. EET LOKAAL

Ga op zoek naar dat authentieke tentjes met lokaal eten. Blijf weg van die toeristische tenten met pizza’s en friet. Als je boodschappen doet in de supermarkt, kies dan voor lokale producten. Het is weer eens een andere ervaring.

9. WEES ACTIES

Echte sporters zullen in hun vakantie ook sportief zijn omdat ze gewoon niet zonder kunnen. Je kent ze wel, racefiets staat naast de tent en iedere dag doen ze hun rondje. Maar als jouw doel op vakantie niet persé sporten is, probeer dan wel iedere dag iets actiefs te ondernemen. Wandelen, zwemmen, kanoën, lekker badmintonnen of beachvolleyballen met de kinderen. Blijf in elk geval niet de hele dag in die luie ligstoel hangen.

10. GENIET MET MATE

Als je op vakantie bent mag je zeker genieten van eten. Kijk wat je écht het lekkerst vindt en neem dat dan ook. Denk bewust na over de keuzes die je maakt. Neem je op een dag én een ijscoupe én een burger met friet als lunch én als avondmaaltijd een hele pizza met wijn? Of kies je ervoor om een waterijsje te nemen, een gezonde maaltijdsalade als lunch en ’s avonds een halve pizza met een rauwkostsalade? Het hoeft niet allemaal én-én te zijn, maar kies voor of-of.

FIJNE VAKANTIE