Risotto di Mare

Mijn eigen recepten

Wat een mazzel heb ik toch. Mijn favoriete groente is Zeekraal en toevallig bevindt zich in mijn dorp de zeekraalkwekerij “Zeeuws Zilt” waar ze echt de allerlekkerste en meest verse zeekraal verkopen

https://www.zeeuwszilt.com/

WAT IS ZEEKRAAL EIGENLIJK?

Zeekraal groeit op het land op zout of brak water – en dus niet in zee zoals vaak gedacht wordt. Het bevat weinig calorien, en zit volop minerale zouten en jodium. Omdat het een zoute groente is, hoef je tijdens het koken, bakken, of blancheren écht geen zout toe te voegen. Sterker nog, voordat je de groente in de pan doen, moet je het eerste goed afspoelen omdat het anders TE zout is.

Dit recept is geboren uit wat restjes zeekraal en nog een beetje risottorijst, dat  ik nog had liggen. De eerste keer dat ik het maakte was even schrikken, want het was zogezegd “nogal hoog op smaak”. Niet verwonderlijk natuurlijk: Risotto met bouillon, zeekraal en gerookte zalm. Allemaal heel erg zout. Bovendien had ik toen nog geen champignons toegevoegd, en die geven nou juist zo’n mooie “aardse” smaak aan het geheel. Ook de risotto maak ik nu met een iets verdunde bouillon en de zalm doe ik nu 50/50 vers en gerookt. Het recept kan ook gemaakt worden met zeevruchten of garnalen en ook dan is het wat minder zout. Maar smaakvol en lekker is dit recept zeker!

Risotto di mare

Prep Time: 10 Minutes
Cooking Time: 30 Minutes
Total time: 40 Minutes
Servings: 4 Pers

Ingredients

Ingrediënten
  • 300 gram risotto
  • 200 gram verse zalm
  • 100 gram zalmsnippers
  • 300 gram zeekraal
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 200 gram diepvrieserwten
  • 1 ui
  • 3 el olijfolie
  • 1 verdunde visbouilon
  • pittige paprikapoeder
  • 100 ml droge witte wijn
  • paar takjes verse dille
  • geraspte of vlokken parmezaanse kaas

Instructions

1. Hak de ui en fruit deze zachtjes aan in de olijfolie
2. Roer de ongekookte risotto rijst er goed doorheen en zorg dat ieder korreltje glanzend van de olie is
3. Voeg de wijn toe en roer even door, deze zal vrij snel opgenomen zijn
4. Begin daarna met het geleidelijk toevoegen van een soeplepel bouillon. Zet het vuur zacht tot middelhoog en roer heel regelmatig in de risotto. Voeg pas weer een volgende soeplepel bouillon toe als het vocht helemaal is opgenomen
5. Bestrooi plakjes kastanjecampignons met paprikapoeder en bak mooi bruin
6. Kook de doperwten gaar en giet af
7. Spoel de zeekraal af
8. Bak de blokjes verse zalm even 5 minuten zacht aan tot deze gaar is
9. Als de risotto bijna gaar is mogen alle groenten toegevoegd worden
10. Roer als de risotto gaar is de zalmsnippers erdoorheen en de blokjes verse zalm
11. Maak het gerecht af met wat geraspte Parmezaanse kaas en bestrooi met verse dille
Print