Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

BIOLOGISCH BETER?

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | JUNI 2021

Als ik biologische groenten koop, vlees ga halen bij een lokale vleesboerderij, mijn eigen gekweekte groenten uit mijn moestuin eet of een eitje van mijn eigen kippetjes kook, dan heb ik het gevoel dat ik super goed bezig ben. Maar klopt het ook? Is biologisch eten beter of gezonder?

KWALIJKE STOFFEN

Biologische boeren krijgen alleen het keurmerk “biologisch” als ze aan alle eisen voldoen die gesteld worden om de hele productieketen op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten verlopen. Geen kunstmatige en chemische bestrijdingsmiddelen toepassen en geen preventieve medicatie toedienen aan slacht- en melkvee. En inderdaad, het klopt dat het eindproduct minder kwalijke stoffen bevat. 

VOEDINGSWAARDE

Er wordt vaak beweerd dat biologisch geteelde groenten veel meer vitaminen en mineralen bevatten dan regulier geteelde groenten. Zelf lijkt mij dat geen hogere wiskunde, want een zelf geteelde tomaat of komkommer smaakt heel anders dan een komkommer of een tomaat uit een kas, waarbij je meer water proeft dan wat anders.Het feit dat de vrucht van een plant die veel langer moet groeien en haar vruchten langer moet laten rijpen, en dús veel meer tijd heeft om mineralen via de wortels op te nemen, meer voedingwaarden bevat, lijkt niet meer dan logisch toch? Helaas blijkt dat dit verschil maar klein is. Qua vitaminen is er nauwelijks verschil. Wel zitten er iets meer mineralen in biologisch geteelde groenten, maar dit verschil is vrij klein. Zo klein zelfs, dat het je qua voedingswaarden meer oplevert om iets meer groenten te eten die regulier geteeld zijn, dan wanneer je biologische groenten eet, maar wel minder qua hoeveelheid.

MINDER GIFSTOFFEN IN JE LICHAAM

En al die bestrijdingsmiddelen in mijn lijf dan? Het gebruik van pesticiden is gelukkig de laatste jaren erg verminderd omdat boeren ook moeten voldoen aan strenge Europese regelgeving. Als je je groenten en fruit goed wast, dan is je lichaam probleemloos in staat om deze kleine hoeveelheid gifstoffen in je lichaam af te breken. Net als je lichaam dat doet met andere toxische stoffen als alcohol en een paracetamolletje, om maar eens een dwarsstraat te noemen.  Het is ook niet persé zo dat biologisch eten vrij is van kwalijke stoffen. Zo kunnen eieren van loslopende kippen meer dioxine bevatten dan eieren van legbatterij kippen en kan onbespoten fruit schimmels bevatten.

BETER VOOR HET MILIEU

Is biologisch dan een betere keuze voor het milieu? Ook hier weer een klein voordeel als je naar de totale milieu impact kijkt. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, door wisselteelt wordt de bodem minder uitgeput en het bodemleven is gezonder en er is meer biodiversiteit. Aan de andere kant kost biologische teelt net zoveel energie, zelfs nog iets meer water en een biologisch gevoerde koe stoot net zoveel broeikasgas uit als een gewone koe.

“FEEL GOOD & HEALTY” FACTOR

Dus voor je gezondheid zijn de voordelen van biologisch eten niet heel groot en ook voor het milieu zijn de voordelen eigenlijk kleiner dan je zou denken. Maar alsnog, alle kleine beetjes helpen, hoe klein ook. Verder zie ik nog wel een veel groter voordeel, en dat zit eigenlijk meer tussen de oren. Het positieve gevoel dat je krijgt bij het maken van gezondere keuzes en dat je een positieve bijdrage levert aan jezelf én je wereld waarin je leeft, geeft je een intrinsieke motivatie om een gezonde leefstijl te hebben en te houden.