Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

HOUDT WANDELEN JE FIT?

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | ARPIL 2021

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar sinds de Corona tijd wandel ik me suf! Ik wandel iedere dag minimaal een half uur of langer. Inmiddels ken ik mijn omgeving op mijn duimpje en heb ik zelfs de dieren ik dagelijks op dezelfde plekken tegenkom, een naam gegeven, zodat ik ze ook kan groeten.

Ik wandel mindfull of ik ben verzonken in mijn eigen gedachten, ik wandel (en huppel) met ABBA of met een leuke of interessante podcast op mijn “oortjes”.  Ik wandel meestal alleen, maar soms ook met mijn echtgenoot of een kennis of vriendin of een collega. Je kan wel stellen dat ik eigenlijk wel een soort “wandel”verslaafde ben geworden.

WANDELEN GEZOND

Maar zet dat nou een beetje zoden aan de dijk? Al dat wandelen? Voor je gezondheid bedoel ik dan? Dat zéker, en degenen de dagelijks met de app van de Hersenstichting “OMMETJE” lopen en de Weetjes van Eric Scherder lezen, weten dat wandelen heel goed is voor je hersenen. Verder houdt het je benen in conditie en je ruggengraat in beweging en je uithoudingsvermogen op pijl. Je verbrandt gemiddeld zo’n 150 kcal per uur met wandelen, dus draagt het bij aan een gezonder gewicht. Dan hebben we het uiteraard wel over stevig doorwandelen en niet over slenteren.

MENTALE GEZONDHEID

Ook voor je mentale gezondheid doet wandelen veel goed. Het kan helpen bij depressie, het kan helend werken, je wordt er creatiever van,  je brein blijft fit, Je maakt dopamine aan waarvan je blij wordt, je maakt serotonine aan waarvan je beter van slaapt…kortom, wandelen is écht heel goed voor lijf en leden.

IS WANDELEN VOLDOENDE?

Laat ik je meteen uit de droom helpen. Met minimaal een half uur per dag wandelen voldoe je inderdaad aan de “bewegingsnorm”. Helaas voldoe je hiermee nog niet aan de “fitheidsnorm”. Want hoe goed wandelen ook voor je is, je wordt niet echt soepeler en je wordt ook niet sterker. Je werkt niet aan de opbouw van spierweefsel en niet aan de versterking van je botten. Je werkt ook niet echt aan je conditie omdat je niet het uiterste vraagt van je hart.  Een activiteit waarbij je een hartslag hebt van boven de 150 en je even lekker in het zweet werkt, is effectiever ter voorkoming van bijvoorbeeld  hart- en vaatziekten.

FITHEIDSNORM

Om te voldoen aan deze “fitheidsnorm”, die overigens vastgesteld zijn door de Gezondheidsraad,  zou je minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen met een matige fysieke intensiteit (wandelen dus, of fietsen op een laag tempo of fietsen op een elektrische fiets) PLUS 3 dagen per week een zware fysieke intensiteit (totaal minimaal 75 minuten) waarbij je bij voorkeur deze drie dagen zowel zowel cardio training doet, als ook krachttraining.

ALLE BEWEGING TELT MEE

Oké, dus als je enkel wandelt, dan zal je niet die fit-girl met een killer-body worden en die sixpack zal dan een illusie blijven. Tóch ben je met wandelen gezond bezig. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van wandelen. Daar rolde uit dat de kans om voortijdig te overlijden bij dagelijks vijftien minuten matige inspanning – met stevige pas wandelen bijvoorbeeld – al met 10 procent afneemt ten opzichte van mensen die een zittend bestaan leiden.

Gewoon blijven wandelen dus!