Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

KAPPEN MET DAT “GOED” of “FOUT”

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | MAART 2021

Welke voeding is nou goed? En wat is fout? Vraag het aan kinderen op de basisschool en je krijgt het al te horen. Een snoepje of chips of taart. Zelfs kleuters weten al dat ze dit niet de hele dag krijgen omdat het ongezond is. En vraag je een kleuter wat goed en gezond is? Dan komen ze écht wel eerst met fruit en groente op de proppen. Dus het wordt er bij ons eigenlijk al heel snel ingebakken wat goed en fout is.

SCHULDGEVOEL

Het bestempelen van voeding in “goed”of “fout” zorgt er dan ook voor dat je je erg schuldig gaat voelen als je iets eet wat in jouw ogen fout is. Dan ga je balen en het het voelt alsof je gefaald hebt.  En allerlei succesverhalen in de media van mensen die 10 kg in 3 weken afvallen helpen je hier ook niet echt bij.  Maar wat dan wel?

KIJK MET EEN NEUTRALE BLIK NAAR VOEDING

Voeding is voeding. Dit verdelen we in macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol) en micronutriënten (vitamines en mineralen). Niet alle voedingsmiddelen bevatten evenveel vitaminen of mineralen.  Een banaan wordt als gezond gezien vanwege de vitamines en mineralen die erin zitten, maar als je kijkt naar de koolhydraten op scheikundig niveau zijn die precies hetzelfde als in een koekje.  Het is daarom belangrijker om zo gevarieerd mogelijk te eten en van alle voedingsstoffen genoeg binnen te krijgen.

BALANS

Er zijn dus zeker voedingsmiddelen die gezond en minder gezond zijn, maar het gaat altijd om het totaalplaatje én de balans die je hierin zoekt. Eén snackmaaltijd maakt je eetpatroon niet meteen slecht en als je iedere lunch alleen maar sla eet, maakt dat je eetpatroon nog niet meteen goed.  Dus voel jezelf niet schuldig als je iets eet wat jij (of volgende de gezonde richtlijnen) “slecht” is. Bedenk dat je balans “voeding” of meer “vulling” houdt op een 80/20 verhouding.

HERKEN JE VERLANGENS EN BEPAAL JE DOELEN

Om te bepalen wanneer en wat en hoeveel je gaat eten, moet je wel zelf weten wat je wilt bereiken. Vind je jezelf helemaal ok en ben je blij met je lichaam en je gezondheid? Helemaal prima.  Maar wil je wel wat kilo’s kwijt of je simpelweg gewoon fiitter voelen of gezonder eten, definieer dan goed jouw wensen en je verlangens. Want het wil natuurlijk niet zeggen dat wanneer je voeding niet bestempeld als zijnde “goed” of “slecht”, dat je dan onbewust alles maar in je mond kan stoppen.

DIE DAG IS NOU TOCH AL VERPEST

Vaak denken mensen  wanneer ze iets gegeten hebben wat ze hebben bestempeld als “fout”: “Deze dag is nu toch al verpest”. Dus in plaats van dat ene stukje chocolade nemen ze dan de hele reep of in plaats van één dropje meteen een halve zak. Ik maak vaak de vergelijkking: stel, één van je autobanden is lek, dan steek je ze toch niet alle vier lek?  Dus waarom wel die hele reep of die halve zak? Het is namelijk niet verpest. Eén ding eten wat ongezond maakt het niet gelijk een dag waarop je hebt gefaald.

JE BENT GEEN KIND MEER

Wat je eet is helemaal je eigen verantwoordelijkheid. Er is geen verboden voedingsmiddelenlijst (tenzij je een allergie hebt natuurlijk). Vroeger bepaalden je ouders of je een snoepje mocht en ze bepaalden de hoeveelheid van je porties. Maar nu ben je geen kind meer, je bent volwassen en zelf verantwoordelijk voor wat je in je mond stopt. Laat je dus ook niet leiden door bepaalde goeroe’s of hypes die voor jou willen bepalen wat goed of slecht is, want dan stap je weer in die kinderschoenen waarbij je niet zélf, maar een ander laat bepalen wat je eet. 

WAT JE EET IS JOUW KEUZE

Opmerkingen zoals “Ik moet gewoon weer meer groenten en fruit gaan eten” of  “Ik mag geen koekjes meer van mezelf” hoor ik zo vaak om me heen. Ik zeg tegen mijn clienten altijd dat de woorden “maggen en moeten” hier niet uitgesproken worden en dat je deze werkwoorden beter kan vervangen door “kunnen en willen”. Als je jezelf voorhoudt dat je best wel een koekje kan eten, maar dat je dat voorlopig even niet wilt, dan houd jij de regie in handen. Zo vind ik dat ik in het weekend gewoon een wijntje kan drinken, omdat ik in de overtuiging ben dat ik voor 80% gezonde keuzes maak.

LEKKER LIJSTJE

Wat ook goed helpt is om met jezelf af te spreken dat je alleen nog maar wilt eten wat jij súper lekker vind. Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken? Welke dingen zijn voor jou een 8, 9 of een 10? Heel leuk om dat eens op te schrijven. En maak met jezelf dan eens de afspraak dat je alleen gaat voor die 8 of hoger en een 6 of 7 gewoon laat staan. Dus kies niet voor al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst!

ALLES KAN

Dus Om uit het dieetdenken te stappen en niet rebels te worden of gefrusteerd te raken, is het essentieel om geen verbodenmiddelenlijst te hebben. Alles kan, Over een langere periode eet je alles wat je wilt, alleen niet alles NU. Je gaat zo van kwantiteit naar kwaliteit en dat is zoveel lekkerder

WEES LIEF VOOR JEZELF

Heb een beetje compassie voor jezelf.  Ook als je een negatief gevoel ervaart, zoals falen of een schuldgevoel. Erken dat deze gevoelens er zijn.  Beschouw daarom het teveel eten van iets of het eten van een product waar je eigenlijk niet van geniet als een leermoment. Je kan dan namelijk achterhalen wat je trigger was waardoor je tóch iets in je mond stopte, wat je eigenlijk niet wilde. En vervolgens kan je dan bepalen hoe je er de volgende keer mee om wilt gaan. En daarom is die zelfcompassie zo belangrijk. Dat geeft je de rust om ervan te leren en je zo niet nog negatiever te gaan laten voelen.

Tja, en zo moet ik meestal óók mijn cliënten die focus voorhouden. Want wat voor je business geldt, geldt ook voor het aanleren én het behouden van een gezonde leefstijl. Best veel mensen willen een gezonde leefstijl, want gezond zijn en je goed voelen, dát wil toch eigenlijk iedereen. Maar het lijkt allemaal veel makkelijker dan het is. Want het betekent dat je een bepaald ongewenst gedrag zal moeten gaan aanpassen. En dat je je focust op het gedrag dat je zou willen veranderen of aanpassen.