Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

FOCUS!

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | FEBRUARI 2020

Ik betrapte mezelf er zó vaak op! Dat ik, als ik even geen cliënten had, van alles aan het doen was in mijn kantoor. Een beetje internetten, beetje appen, beetje boekhouding, wasje draaien tussendoor en o ja.. ook nog even wat op sociale media knallen of een vakblaadje lezen. Het gekke was dat ik altijd heel druk was maar er concreet niet zoveel gebeurde waardoor ik mijn bedrijf kon laten groeien. Totdat mijn fijne business coach mij vorig jaar haarfijn uitlegde dat ik focus mis. Ze vertelde me dat wanneer je écht wat wilt bereiken, je focus moet houden op wat je wilt realiseren en hoe je dat zo makkelijk en efficiënt mogelijk kan doen. En ook vooral: “Ontdoe jezelf van alles wat je van die focus weerhoudt”.

HET BEWUST WORDEN VAN JE GEDRAG

Tja, en zo moet ik meestal óók mijn cliënten die focus voorhouden. Want wat voor je business geldt, geldt ook voor het aanleren én het behouden van een gezonde leefstijl. Best veel mensen willen een gezonde leefstijl, want gezond zijn en je goed voelen, dát wil toch eigenlijk iedereen. Maar het lijkt allemaal veel makkelijker dan het is. Want het betekent dat je een bepaald ongewenst gedrag zal moeten gaan aanpassen. En dat je je focust op het gedrag dat je zou willen veranderen of aanpassen.

GEDRAG IS VAAK AUTOMATISME

Niets is lastiger dan je gedrag of een gewoonte aanpassen. Ten eerste is het belangrijk dat je je heel bewust wordt van bepaald gedrag of een gewoonte omdat die gewoontes vaak een automatisme zijn geworden. Neem als voorbeeld eens “autorijden”. Best een heel complexe en moeilijke taak die je niet zomaar kan. Dat moet je écht leren. Maar als je al jaren rijdt, dan wordt autorijden een automatisme waar je niet eens meer over nadenkt. Dus laat staan hoe makkelijk iets simpels als “eten” een automatisme kan worden. Dus als je gezonder wilt gaan eten, moet je je eerst bewust zijn van het ongezondere eetgedrag dat je hebt.

LAAT JE NIET AFLEIDEN

Oke, dus je bent je er nu bewust van dat je je gedrag wilt veranderen. Je wilt gezonder gaan eten, meer puur en gezond, meer gaan bewegen, je wilt beter slapen en minder stress. Best veel op om op te focussen en dan is het ook fijn dat we onszelf niet teveel laten afleiden. Best lastig, want we moeten altijd zoveel van onszelf. To do lijstjes, e-mails, appjes, sociale media. Ook dit zijn gewoontes die ons best dwars kunnen zitten. En dan denken we ook nog eens dat we daarnaast gezonder kunnen gaan eten, meer gaan sporten, voor meer ontspanning zorgen etc. Het werkt vaak averechts want zo heb je nog meer “ballen hoog te houden” en ben je je constant bewust van de aanpassingen in je leven en val je ook snel terug in “oude gewoontes”. Maar hoe zorg je er voor dat je de focus houdt op het aanleren van je nieuwe gewoontes?

JE BREIN WERKT JE TEGEN

De reden waarom mensen zo snel die focus verliezen, is dat mensen denken dat je binnen no-time kan veranderen of je gewoontes voor altijd kan aanpassen. Maar onze hersenen trekken dat gewoon niet! Je brein is gewend aan je primair gedrag, dus wat je altijd al deed en wat relatief weinig moeite kost. Lekker in je comfortzone dus, heel veel gedragsverandering in een kort tijdsbestek is dus moelijk vol te houden omdat je hoofd daar niet in “mee” wil.

HOUD HET KLEIN

Om focus te kunnen blijven houden is het daarom goed om de veranderingen die je wil aanbrengen heel klein te houden en ook stap voor stap toe te passen in je leven. Verandering vraagt tijd want je krijgt nieuwe ervaringen en het is ook een leerproces. Een gezonde leefstijl vereist dus vaardigheid die je stap voor stap moet aanleren.

EN DAN WORDT FOCUS AUTOMATISME

Pas als je je niet meer door je vroegere “ik” wil laten leiden, dan komt er ruimte voor die verandering. Dan krijg je ook echt wilskracht om je doel te bereiken. En als jouw drijfveer dan écht die gezondere leefstijl wordt, dan zal je nieuwe gedrag een automatisme gaan worden waardoor het oude gedrag voorgoed gaat verdwijnen en je je focus kan verleggen op iets anders wat je aandacht verdient.