Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

F*CK BLUE MONDAY

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | JANUARI 2020

Het zal je wel niet ontgaan zijn, vandaag is het zogenaamd “Blue Monday”. Naar wat het schijnt de meest depressieve dag van het jaar. Wat een onzin denk ik dan…want de hele maand januari is toch een beetje een saaie maand? Het klopt wel dat veel mensen een soort “winterdip” ervaren. Ik heb 10 tips voor jou om uit je winterdepressie te komen en van Blue Monday gewoon een Happy Monday te maken

1. NEEM EEN KOUDE DOUCHE

Wat? Echt niet? Nou…je zou het eens moeten proberen, gewoon een minuutje! De shock van het koude water geeft een boost aan je energieniveau en je endorfine aanmaak. Je hebt misschien de neiging om er snel vanonder te lopen, maar doe de “Hofman-methode”.  Haal heel diep adem en blaas goed uit en concentreer je op die ademhaling, niet op het koude water.

2. TREK IETS VROLIJKS AAN

Pak vandaag niet je grijze of zwarte vest uit de kast, maar kies voor je meest gekleurde trui die je hebt. Bij voorkeur een gele of een oranje, want die kleuren maken je blij!

3. DOE EEN OCHTEND OMMETJE

Even meteen een wandeling van 20-30 minuten. Het geeft je hersenen een boost en door het ochtendlicht maak je alvast hormonen aan om ’s avonds goed te kunnen gaan slapen.

4. DRINK KOFFIE

Jammer voor jullie theeleuten, maar het is toch echt zo dat koffie drinkers 20% minder kans hebben op depressies dan thee-leuten. Ik kan ook niet zonder mijn bakkie en het geeft toch écht een oppepper en een goed gevoel. Beperk je koffie wel tot 4 per dag en drink geen koffie laat in de avond.

5. ONTBIJT MET EEN BANAAN, EI, OF HAVERMOUT

Waarom dat? In deze voedingsmiddelen zit tryptofaan. Een neurotransmitter die zorgt voor de aanmaak van serotonine, het “geluk hormoon”. Serotonine heeft invloed op je stemming, slaap, libido en eetlust. Maar met een ontbijtje zorg je sowieso voor een goed begin van de dag.

6. ZET EEN RAAM OPEN EN RUIM WAT OP

Je hoeft echt niet meteen aan de grote schoonmaak, maar doe even iets in je huis. Maak je bed op, schudt de kussens van de bank op, leg de kranten netjes op een stapel. Je mag best zien dat er in een huis geleefd wordt, maar “rommel” in je huis zorgt voor onrust in je hoofd.

7. STOP…NEEM EEN PAUZE

Zit je te lang achter je laptop. Ga even iets anders doen maar wel fysiek. Loop een rondje, ga even rekken en strekken, loop eens een paar keer de trap op en af. Of zet even “Fharrel Williams” met “Happy” op en dans! Je brein knapt ervan op!

8. ZING

Zingen maakt ook blij, wist je dat? Hiervoor hoef je echt niet goed te kunnen zingen hoor en zeker als je alleen thuis bent, zing dan eens echt uit volle borst. Of heb je wel eens meegezongen met SMULE? Een hele leuke gratis app waarmee je als een echte karaoke ster kan meezingen met andere mensen. Super leuk om te doen.

9. RELATIVEER

Pieker je teveel of het allemaal wel goed komt? Ga Omdenken en probeer iedere sombere gedachte weg te redeneren en zet alle “maar-en” aan de kant. Denk eens aan de wet van de aantrekkingskracht. Als je maar ergens zéker genoeg in geloofd, dán lukt het ook.

10. WEES VRIENDELIJK EN MAAK LOL

Lachen, gieren, brullen. Lachen verlaagt de stress en je bloeddruk. Heb je niemand om lol mee te maken, zoek een leuke comedy op of lees een vermakelijk column. Ga naar buiten en glimlach tegen iedereen die je tegenkomt. Een fijne glimlach die je terug ontvangt geeft altijd een fijn gevoel.