Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

BUITEN SPORTEN IN DE WINTER

DOOR GERDIEN WEEZEPOEL |  JANUARI 2021

We zitten alweer een paar weken in de winter met al een aantal gure en stormachtige dagen achter de rug, maar gelukkig ook mooie dagen met een fijne winterzon. Ik geef toe dat de winter niet mijn favoriete jaargetijde is, maar tóch zou ik het ook niet willen missen.  Gezellig cocoonen op de bank, kaarsjes aan, boekje lezen, beetje kokkerellen. De verleiding is dan ook erg groot om met koud en guur weer binnen te blijven. Maar juist in de winter is het zo lekker en goed voor je om buiten (ja écht!) te sporten of te bewegen.

JE WORDT ER BLIJER EN ENERGIEKER VAN

Als de dagen kort zijn, kan je wat neerslachtig zijn of gewoon minder opgewekt. Sporten maakt endorfinen aan.  Kort uitgelegd: endorfine is een lichaamseigen hormoon dat het geluksgevoel reguleert en zorgt dat we ons goed voelen. “Ja…maar dat krijgt je toch net zo goed als je binnen sport?”, denk je wellicht.  Dat is zeker waar, maar als dan ook nog het zonnetje buiten schijnt, heb je een dubbel voordeel van buiten sporten. Je maakt dan ook vitamine D aan vanwege het zonlicht dat je lichaam oppikt.  Vitamine D hebben we zo nodig in de winter om ons minder moe te voelen.  Sporten op zich kost natuurlijk wel energie, maar door frisse lucht en zuurstof die je binnenkrijgt voel je je energieker dan daarvoor!

JE HEBT HET MINDER VAAK “KOUD”

Dat is dus waar ik het meeste tegenop zie….de kou!  Dat het “koud” aanvoelt buiten, duurt vaak maar 2 minuten want zodra jij lekker aan je sportrondje begint, gaat je bloed goed circuleren om je spieren van zuurstof te voorzien. En dit zorgt er ook voor dat jij na de training ook nog wel even lekker warm blijft. Een betere conditie zorgt sowieso voor een betere bloedcirculatie en je lichaam went ook aan kou. En wees eerlijk, een mens is eigenlijk niet gemaakt om hele dagen binnen te zitten toch?

JE VERLAAGT JE STRESS NIVEAU

Bewegen in de natuur werkt stress verlagend. Na een super drukke dag op kantoor of een hele dag online thuis gewerkt te hebben, is het extra lekker om je hoofd leeg te maken door buiten te gaan sporten met groen om je heen. Of begin je dag met een lekker sportmoment in de natuur, zodat je alle stress die komen gaat aankan.

JE VERBRANDT EXTRA CALORIEËN

Je verbruikt uiteraard energie om je lichaamstemperatuur goed te houden. Dus als het koud is buiten, heeft je lichaam meer energie nodig om warm te blijven en dat zijn dan weer een paar calorietjes extra die je verbrandt, en laten we wel wezen, dat kan geen kwaad zo na de feestdagen.

WIN, WIN, WIN, WINSITUATIE

Dus je voelt je blij en energiek als je thuis komt en je bent helemaal geconcentreerd en gefocust om te beginnen met je werk. Of, als je niet hoeft te werken of je sport aan het einde van de middag, neem je een heerlijke douche en kruip je met een warme kop thee,  nog lekker rozig,  op de bank. Pas wel op dat je niet nu al in slaap valt!