Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

FITTE FIJNE FEESTDAGEN

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | DECEMBER 2020

De feestdagen van 2020 komen eraan. En op het moment dat ik dit blog schrijf is nog niet bekend hoe we deze kunnen gaan invullen. Kunnen we opa en oma wel uitnodigen? Broers, zussen of onze allerbeste vrienden? En kunnen we de tweede kerst wel naar ons favoriete restaurant? Om nog maar te zwijgen van een gaaf oud en nieuw feest met een knuffel en drie klappende “gelukkig nieuwjaarszoenen” op onze wang?

Veel mensen willen de feestdagen samen zijn met dierbaren, even stilstaan, je dankbaarheid uiten, binnen zitten, lekker knus onder de kerstboom met lekker eten om iedereen te verwennen. En we zijn er nu vooral mee bezig of dat allemaal wel kan doorgaan. De vraag over hoe we zo fit en gezond mogelijk de feestdagen door kunnen komen, lijkt voor de meesten op dit moment even geen “issue”.

ETEN GEZELLIG?

Gezelligheid wordt vaak geassocieerd met veel, lekker en meestal niet al te gezond eten. Tijdens de decembermaand gaan we graag helemaal los. Maar worden we er blij van? Bommetje vol in ieder geval wel. Na de feestdagen krijgen we dan vervolgens een beetje spijt, want we hebben dan wel onze smaakpapillen flink verwend, maar daarna voelen we ons wat minder lekker in ons vel en moet in januari het “roer” weer om.

JOUW FITTE KERST

Maar kan het ook anders? Dat denk ik wel! Verwennerij kan ook een gerecht zijn met bijzondere groenten of fruit, met een goed stuk biologisch vlees of een mooi visgerecht. Of een prachtig nagerecht met veel aandacht bereid. Kook het met liefde. Liever een paar kwalitatief goede en super lekkere gerechten, dan makkelijk, kant-en-klaar bewerkt eten van de supermarkt

TIPS VOOR GEZONDERE FEESTDAGEN

  • Kies voor kwaliteit, geen kwantiteit;
  • Zorg dat je sowieso elke dag veel groenten, fruit en wat noten eet;
  • Eet langzaam en leg af en toe je bestek neer;
  • Eet van een kleiner bord;
  • Geniet en eet bewust, proef en voel de textuur in je mond;
  • Houd regelmatig een eetpauze van een paar uur;
  • Overeet niet, houd op met eten als je genoeg hebt;
  • Eet je meerdere gangen? Houd de porties klein;
  • Wees zuinig met alcohol en zet een glas water naast je glas wijn;
  • Ga er tussendoor op uit! Maak heerlijke lange kerstwandelingen!

En last but not least: sta stil bij al die kleine dingen, die nu misschien heel vanzelfsprekend lijken, maar eigenlijk heel bijzonder zijn en jouw leven écht glans geven!

Ik wens jullie mooie feestdagen toe. Geniet van het samenzijn met je dierbaren en van (h)eerlijk eten!