Praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing

EEN GEZONDE LUNCH-AFSPRAAK?

DOOR: GERDIEN WEEZEPOEL | SEPTEMBER 2020

Stel, je hebt een zakelijke lunch afspraak met een nieuwe opdrachtgever, een nieuwe client of met een collega. Je hebt afgesproken op dat leuke terras bij het water bij een tent waarvan je weet dat ze er heerlijke lunches verzorgen! Je hebt er super veel zin in! De zon schijnt, je hebt er echt de tijd voor gepland in je agenda en je verheugt je op een ontspannen en inspirerend gesprek met lekker eten en een goed glas wijn.

Herkenbaar? Ondernemers hebben best vaak dit soort afspraken in de agenda staan. Mij valt het op dat “terrasjes-weer” of “werklunches” vaak als een excuus gebruikt wordt waarom het lastig is om het gewicht op pijl te houden of waarom het überhaupt niet lukt om die gezonde leefstijl vol te houden.

Dit is natuurlijk onzin. Jij bepaalt namelijk zelf wat je wilt en kiest. Maar het kan best heel lastig zijn als er zoveel lekkere dingen op de kaart staan, iedereen een wijntje neemt en je echt even lekker een paar uur wil blijven zitten. Dan is het belangrijk om je wilskracht of specifiek gezegd je “laatkracht” te trainen.

HOE BEREID JE JEZELF VOOR?

Als je ergens gaat eten op een terras heb je dat vaak ook gepland. Van tevoren kan je via internet alvast de menukaart bekijken om te bepalen wat je wilt gaan eten. Dan kan je een bewuste keuze maken en kom je op het terras zelf minder snel in de verleiding om iets anders te nemen.

Bedenk verder ook alvast wat je wilt gaan drinken. En ja, een wijntje of een biertje kan best. Dit kan ook prima als je wilt afvallen. Maar maak wel van te voren de keuze voor jezelf hoeveel je er maximaal drinkt. Mijn advies is dan toch om het bij één glas te houden en voor de rest bv spa rood of gewoon eens een alcoholvrij biertje te drinken!

Dus kies van tevoren, zodat je je ook niet zo snel laat overhalen om meer te drinken/eten. Bedenk ook alvast wat je gaat zeggen als ze je proberen over te halen. Dan sta je namelijk sterker in je schoenen.

ALCOHOL GEZELLIG?

Wees eens eerlijk naar jezelf. Maken die extra’s wijntjes/biertjes het nu echt zoveel gezelliger? Ik denk het niet. Jij hebt zelf invloed op de gezelligheid en niet wat je eet/drinkt bepaalt dat.

Dan vergeet ik nog bijna het belangrijkste. Op het terras is het vaak: Oké nog ééntje dan. Of dat je toch meer eet dan gepland. Door bovenstaande handelingen eet je als het goed is al minder.  Maar geniet ook echt van dle dingen die je wel eet en drinkt. Als je een wijntje neemt, proef de wijn dan ook echt. Als je een ijsje neemt, geniet dan ook echt van elke hap. Enne, neem natuurlijk wel een smaak die je echt lekker vindt. Het moet wel minimaal een 8 zijn op een schaal van 10. Door dit te doen, geniet je veel meer van wat je eet en drinkt en heb je er ook geen behoefte aan om meer te nemen. De eerste smaakt namelijk net zo als de 4e, 5e, en 10e